Barikové biele vína.

Nezadržateľne sa blíži jarná „terasová sezóna „ a všetci milovníci vína sa už tešia na posedenie s priateľmi na čerstvom vzduchu. A tohtoročná sezóna je pre Covidovú hnusobu a dlhodobo zatvorené reštaurácie , bary a vinotéky ešte  očakávanejšia. V našich končinách sa väčšina zákazníkov teší na mladé, svieže a ľahšie biele vína z minuloročnej úrody. Ale svet vín by nebol kompletný, keby sme všade a vždy mali iba mladé jednoduchšie vína. Vo vyspelom svete sa dobre vyzreté vína nechávajú zrieť v dubových , aby tým získali také tóny vôní a chutí, aké by bez dreva nikdy nedosiahli. Barikujú sa najmä plné červené vína ale najlepšie, najväčšie a najdrahšie biele vína sú takisto   tie z barikových sudov. V rôznych krajinách sa barikujú rôzne odrody vín – V Burgundsku a Kalifornii je to najmä odroda Chardonnay, v Bordeaux a na rieke Loira Sauvignon blanc a Semillon, v oblasti Rhôny Viornier a Marsanne, v Nemecku Rizling, v Španielsku Viura a v Rakúsku robia pokusy aj s Veltlínom zeleným. Po dobre zvládnutom barikovaní sú vína chuťovo a aromaticky bohatšie a ich chuť sa aj počas pitía neustále rozvíja. Na barikovanie sú vhodné  vína dobre vyzreté, s mohutnejším telom a mierne vyšším zvyškovým cukrom. Na rozdiel od „terasových vín“, ktoré sú pre ich sviežosť a ľahkosť spoločníkmi na záhradných grilovačkách a párty,  sa barikové vína doporučujú na obohatenie gastronomického zážitku a objavovanie nepoznaných chuťových  a aromatických vnemov. Ak Vás informácie o barikových bielych vínach zaujala, využite našu zvýhodnenú ponuku a objavte ich.