Už dlho sa hovorí, že víno je zdraviu prospešné, ak sa konzumuje s mierou. Červené víno sa zvyčajne považuje za hviezdu, ale štúdia publikovaná „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ zistila, že biele víno môže mať rovnaké zdravotné výhody.
Eatingwell ukazuje, čo sa deje v našom tele, ak si večer dáme jeden alebo dva poháre vína.
Existujú zdravotné benefity?
Červené víno môže chrániť pred srdcovými chorobami. Vedci sa domnievajú, že antioxidanty v červenom víne pomáhajú predchádzať cholesterolu, ktorý môže viesť k srdcovým ochoreniam. Lekári sa však zdráhajú odporučiť alkohol ako liek.
Ak je vychutnanie si pohára vína po dlhom dni v práci súčasťou vašej každodennej rutiny, mali by ste poznať zdravotné benefity. Zdá sa, že všetkému od stresu až po spálenie od slnka sa dá predísť pohárom vína.
1. Menej stresu
Existujú vedecké údaje, ktoré potvrdzujú účinky na zníženie stresu tých, ktorí pijú pohár vína. Zložka v červenom víne nazývaná resveratrol je zodpovedná za mnohé protizápalové účinky vína.
Výskum v roku 2019 zistil, že resveratrol by mohol mať protistresové účinky blokovaním enzýmov v mozgu, ktoré vedú k správaniu podobnému depresii a úzkosti. Mierna konzumácia vína (jeden pohár denne u žien a dva poháre denne u mužov) bola spojená s o 32 % nižším rizikom depresie.
2. Prispieva k duševnému zdraviu
Nedávny výskum zistil, že ak sa pije s mierou, víno môže mať neznáme výhody, pokiaľ ide o duševné zdravie.
Iné štúdie tiež ukázali, že mierna konzumácia môže znížiť depresiu, chrániť mozog a znížiť riziko kognitívneho poklesu – to všetko podporuje dlhovekosť.
3. Pohár vína predlžuje život
Vychutnanie si pohára vína môže predĺžiť život. Pravidelní konzumenti vína majú o 34 % nižšiu úmrtnosť ako tí, ktorí pijú pivo alebo iné alkoholické nápoje. Výskumníci z Harvard Medical School tvrdia, že resveratrol je spájaný s vlastnosťami proti starnutiu.
Túto zlúčeninu možno získať aj z hrozna, čučoriedok, brusníc a vlašských orechov. Resveratrol aktivuje v tele gén proti starnutiu. Tento odkaz však nájdeme len u miernych pijanov.
4. Pomáha srdcu
O červenom víne sa hovorí, že chráni srdce. Červené víno obsahuje taníny, ktoré majú prokyanidíny, ktoré chránia pred srdcovými chorobami. Taníny sú zlúčeniny vo víne zodpovedné za túto špeciálnu chuť.
Ak chcete získať najvyšší zdroj prokyanidínu, konzumujte prevažne vína z juhozápadného Francúzska. Ukázalo sa, že tieto antioxidanty vo víne zvyšujú dobrý cholesterol.
5. Dobrá zbraň proti cukrovke
Ak máte problémy so zvládaním cukrovky, pohár vína vám môže pomôcť. Špecialisti dokonca hovoria, že by to mohlo zabrániť tejto chorobe.
Štúdie ukazujú, že mierni pijani majú o 30 % menšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky typu 2. Pohár červeného vína večer je tiež bezpečný pre väčšinu diabetikov.
6. Chráni pokožku pred spálením
Tu je ďalší spôsob, ako pohár vína pomáha bez toho, aby ste si to uvedomovali: chráni pokožku pred spálením! Španielska štúdia v „The Journal of Agricultural Food and Chemistry“ zistila, že antioxidanty vo víne môžu chrániť našu pokožku pred spálením.
Keď je pokožka vystavená škodlivým UV lúčom, spúšťa v tele chemickú reakciu. Táto chemická reakcia spôsobuje spálenie kožných buniek. Flavonoidy, antioxidanty v hrozne, môžu zastaviť chemický proces, ktorý zabíja kožné bunky a vedie k spáleniu od slnka.
MUDr. Vladimíra Kaspříková