Chardonnay je starobylá odroda viniča, ktorá vznikla v Burgundsku krížením odrôd Pinot Noir a Gouais blanc. Spočiatku ju považovali za identickú s odrodou Pinot Blanc, preto sa vo Francúzsku volala Pinot Chardonnay, ale v roku 1896 na vinárskom kongrese v Chalon ustanovili Chardonnay ako samostatnú odrodu. Samotný názov je odvodený od obce Chardonnay, ktorá sa nachádza v Burgundsku v departmante Saone-et-Loire. Má pôvod v latinskom „Cardonnacum“ v preklade „územie vlastnené mužom Cardus“. Vinármi je ale považované miesto pôvodu Burgundsko oblasť Chablis. Odroda sa potom odtiaľto rozšírila do celého sveta a stala sa jednou z najpopulárnejších odrôd viniča.
Medzinárodný deň Chardonnay sa každý rok oslavuje vo štvrtok pred Memorial Day v USA, kde je odroda mimoriadne populárna. Tento rok to bude 21. máj 2020.
Je hlavnou odrodou v AOC Chablis, kde sa z nej na vápenatých kimeridžských íloch vyrába svetoznáme Chablis. Výborne se jej tiež darí v AOC Cote de Beaune, v slávnych apeláciách, ako Cotton-Charlemagne, Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Pouilly-Fuissé alebo St-Véran. Chardonnay sa pestuje na kriedových pôdach oblasti AOC Champagne, kde tvorí odroda významnú zložku šampanských vín.
Chardonnay revolúcia prebehla v 70. a 80. rokoch 20. storočia a jej dozvuky dodnes pozorujeme. Magické meno odrody si zrejme získalo amerického konzumenta, ktorý vyvolal celosvetovú „chardonnaymániu“. Pri návšteve „Liquor store“ v USA je odroda Chardonnay vo výraznej prevahe a niekedy dosahuje až polovicu všetkých ponúkaných vín.
To však neznamená, že by to nebola skvelá odroda a hlavne univerzálna. Pre kvalitu vína je veľmi dôležité zbierať hrozno dostatočne zrelé, prevažne na suché víno s vyšším obsahom alkoholu. Farba vína býva svetlo žltá, zelenožltá až skoro zlatá. Vôňa je intenzívna, plná a harmonická, s dlhým doznievaním, jemne korenistá s elegantnou kyselinkou. Z odrody Chardonnay vznikajú nielen priemerné, ale v mnohých prípadoch aj špičkové vína. Najlepším príkladom excelentného vplyvu miestnych podmienok je Chablis. Jeho mineralita s veľkým „M“ a oceľová príchuť nie je napodobniteľná nikde na svete. Najväčšiu zásluhu na tom má pôda kimmeridžského vápenca a chladnejšia klíma. To im v minulosti narobilo nemalé ťažkosti, až začali v mrazoch vinič striekať vodou, tak sa na ňom vytvorí ľadový film, ktorý ochraňuje mladý výhonok ako miniatúrne iglu. Pri silnejších mrazoch sa táto metóda používa na všetkých apeláciach Petit Chablis, AOC Chablis, Chablis Premier Cru a Chablis Grand Cru.
Chardonnay je taktiež základnou odrodou pre výrobu skvelých šumivých vín, nielen v svetoznámej oblasti Champagne, kde tvorí asi jednu tretinu plôch viníc. Odrodové víno z oblasti Champagne sa označuje ako „Blanc de Blancs“. Pri kupáži s odrodou Chardonnay sú povolené v tejto oblasti Pinot Meunier a Pinot Noir. V Čile sa začalo Chardonnay vysádzať až od 90. rokov a veľa slnka spojeného s vyššími polohami mu náramne prospieva. Skvelým príkladom je Chardonnay z vinárstva Montes, ktoré pochádza z údolia Aconacagua v blízkosti Tichého oceánu. Samozrejme pri Chardonnay nemôžeme zabudnúť na USA a Kaliforniu, kde väčšina viníc je situovaná v Napa a Sonoma Valley. Vína odtiaľ majú chuť tropického ovocia s dotykom vanilky z nového dreva.
V gastronómii sa doporučuje Chardnonnay podávať s rybami, morskými plodmi, bielym mäsom a cestovinami. Taktiež sa výborne hodí k mäkkým syrom s bielou plesňou.