S prichádzajúcim chladnejším obdobím sa okrem nášho šatníka menia aj naše chuťové poháriky. Zjednodušene povedané, z dobre zachladených ľahkých bielych a ružových vín, ktoré sme pili počas horúcich letných dní prechádzame na červené vína, ktoré v nás v chladnejšom období vzbudzujú hrejivý pocit. Medzi najviac vyhľadávané odrody, hlavne medzi ženami, v súčasnosti patrí odroda Primitivo. Možno ich očarí ťažká fľaša alebo jeho robustná chuť hneď pri prvom dúšku.
Pôvod odrody Primitivo
Táto odroda bola do južného Talianska privezená pravdepodobne z Chorvátska alebo Grécka aj keď výskum z roku 2001 napovedá krajinu pôvodu Chorvátsko z dôvodu genetickej totožnosti s odrodou Crljenak Kaštelanski. Taliansky názov je odvodený od vlastnosti tejto odrody dozrievať ako prvé spomedzi modrých odrôd. Primitivus čiže prvý. V Kalifornii ho poznajú pod názvom Zinfandel. Najdôležitejším miestom na pestovanie Primitiva je oblasť Apúlia. ktorá sa nachádza medzi Iónskym a Jadranským morom. Krajina známa svojimi trulli domčekmi z kameňa s kónickými strechami sa vyznačuje najteplejšou klímou v celom Taliansku a pestrým zastúpením pôdnych druhov/vulkanická, vápenatá, červená, čierna/, ktoré dodávajú tejto odrode odlišný charakter.
Náš partner Cantine IONIS
Giulio Palmisano, sa intenzívne venuje produkcii vína od roku 1970. Po štyridsiatich rokoch skúseností na zahraničných a talianskych trhoch, ako konzultant a vývozca vína, sa rozhodol v roku 2008 za pomoci svojich synov Sergia a Maura založiť vinárstvo Ionis. Na základe dlhoročných skúseností vybrali najvhodnejšie oblasti pre pestovanie rôznych odrôd hrozna a kultiváciu vinohradov. Rozhodli sa spolupracovať s niekoľkými pestovateľmi viniča, nachádzajúcich sa v celom regióne Salento.Spomedzi 8000 hektárov partnerských vinohradov vyberajú tie najlepšie hrozná a najvhodnejší čas na zber pre jednotlivé odrody. Vinárstvo IONIS potvrdzuje svoju úspešnosť viacerými oceneniami. Na Vinitaly niekoľko mesiacov po vstúpení na trh dostali najväčší počet ocenení.
Ako Primitivo chutí?
Odroda Primitivo získava vďaka teplej klíme v oblasti Apúlia vyššiu koncentráciu cukru a alkoholu, takže ak máte radi svoje červené víno atramentovo čierne , plné, koncentrované a robustné, toto je víno pre Vás. Vína z tejto odrody sú známe pre svoju šťavnatú vôňu lesných plodov doplnené o arómu sladkej vanilky s lahodnou džemovou chuťou po prezretom ovocí doplnené o tóny jemne toastovaného dreva. Elegantnejší štýl vín ako je napríklad naše Primitivo Ácanto si najlepšie vychutnáte v kombinácií so zrejúcimi syrmi alebo cestovinami so smotanovou omáčkou. Plný výrazný štýl Primitiva ATER z oblasti Manduria najlepšie doplníte grilovanou alebo pečenou zverinou. Víno podávajte pri teplote 18-20 °C.