Blíži sa koniec roka. Aj keď asi nebol najkrajší a najveselší, predsa len si mnohí radi pripijeme na to, že sa už skončil a všetci si budeme želať, aby ten ďalší rok bol aspoň o kúsok lepší. A pri takejto príležitosti sa obvykle otvára šampanské…
Keďže víno nepijeme len od smädu, ale aj kvôli spoznávaniu rôznych krajín, kultúr a ich gastronómie, pripomenieme si, aké šumivé nápoje sa vyrábajú v rôznych krajinách sveta.
Prvým zdokumentovaným šumivým vínom bolo pravdepodobne šampanské od Doma Perignona. Legiend o jeho vzniku a pôvode je veľmi veľa. Bez ohľadu na pravdu, šampanským je dnes iba šumivé víno z chránenej oblasti Champagne vo Francúzsku a vyrobené z troch povolených odrôd hrozna – Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Ostatné šumivé vína z celého sveta, aj keby chutili takisto a boli vyrobené z takých istých odrôd hrozna, zostanú len šumivým vínom. Pretože originálne šampanské bolo odjakživa mimoriadne drahé víno, od chvíle, keď sa stalo všeobecne populárnym a žiadaným, začalo sa v rôznych krajinách sveta s výrobou podobného vína. Ale len niektoré dokázali získať také významné miesto na svetovom trhu ako šampanské. Nás Slovákov asi poteší, že jedno z prvých miest výroby sektu mimo Francúzska bola práve Bratislava, kde sa jeho výroba datuje od roku 1825 a onedlho oslávi 200 – ročnicu. Snáď Hubert potečie potokom aj ulicami mesta.
Najbližšou alternatívou k šampanskému sú šumivé vína z Burgundska – Crémanty. Vyrábajú sa z tých istých odrôd hrozna – Chardonnay a Pinot Noir, aj tou istou metódou – Méthode Champenoise, čiže sekundárnym kvasením vína po pridaní cukru vo fľaši. Sekundárne kvasenie je však oproti šampanskému výrazne kratšie aj vďaka menej sladkému likéru, ktorý sa do vína pridáva.
Crémanty sa dnes vyrábajú aj v iných francúzskych vinárskych regiónoch – Alsasku, Loire, Bordeaux, Jura a aj z iných odrôd hrozna.
Ďalším regiónom je Katalánsko, kde sa mnoho rokov vyrábajú sekty z miestnych odrôd s komplikovanými menami. Kombináciou tradičnej metódy kvasenia a inej chuti vín vznikol zaujímavý typ šumivého vína, ktoré má čo povedať aj našim zákazníkom. Po patentovaní ochranného označenia Šampanské sa o niekoľko rokoch zaviedol obecný názov vína Cava . Dávajte si preto v Španielsku dobrý pozor pri objednaní kávy, istí Slováci už na raňajky namiesto dvoch kávičiek museli vypiť dve fľaše sektu.
Momentálne najpopulárnejším šumivým vínom na svete je Prosecco. Je to relatívne nový typ šumivého vína, ktoré sa vyrába inak ako šampanské – metódou Charmat. Víno sekundárne nekvasí vo fľaši, ale v nerezovom tanku a plní sa do fľaše už hotové, aj s bublinkami. Podľa toho, koľko sa pred kvasením pridá cukru a ako dlho víno kvasí, je potom zatriedené do kategórie Frizzante – perlivé s tlakom do 2,5 atmosféry, alebo Spumante – šumivé s tlakom minimálne 3,5 atmosféry.
Šumivé vína sa s obľubou pijú pri slávnostných príležitostiach a oslavách, preto ich vyššia cena nemusí byť prekážkou, dokonca je pre významné chvíle aj žiadúce, aby sa nepodávalo bežné víno. A obvykle ľuďom aj chutí, preto nie je veľkým prekvapením, že sa stalo populárnym všade na svete. Keďže originálne šampanské po registrácii a ochrane názvu a jeho pôvodu výrazne stúplo na cene, netreba sa čudovať, že šumivé vína sa vyrábajú vo väčšine vinárskych regiónov po celom svete a obvykle z ich lokálnych alebo obľúbených odrôd. Veľmi dobré sekty sa dajú kúpiť aj od viacerých slovenských vinárov.
Pri šumivých vínach treba mať všeobecne na pamäti, že označovanie podľa zvyškového cukru je dosť zmätočné a ak si ho nezapamätáte, nedá sa použiť prekladový význam v názve. Takže všetky šumivé vína sveta, biele aj ružové, sa označujú ako: suché = Brut Extra alebo Brut Nature, polosuché = Brut, polosladké = Extra Dry a sladké = Dry.
Je ťažké povedať, ktorá metóda kvasenia je objektívne lepšia, lebo každá vedie k inému výsledku a záleží na chuti a vkuse konzumentov. Všeobecne sa dá konštatovať, že vína vyrobené tradičným kvasením vo fľaši sa vyrábajú komplikovanejšie, cuveé je namixované z viacerých odrôd a ročníkov vína, dlhšie kvasia a sú preto aj logicky drahšie. Na druhej strane je ich perlenie výrazne jemnejšie, dlhšie, chuť jemná až smotanová ( preto starý názov Crémant ), elegantná a komplexná a môže vyzrievať vo fľaši niekoľko rokov aj desaťročí.
Sekty vyrábané metódou Charmat pochádzajú vždy z mladých, maximálne dvojročných vín a vyrábajú sa vo veľkých množstvách naraz a sekundárna fermentácia trvá kratšie, obvykle 30-90 dní, teda je aj výrazne lacnejšie. Chuť je zvyčajne osviežujúca, iskrivá a ovocná, taká letná. Prosecco treba vypiť relatívne rýchlo, najradšej ešte v tom istom roku, ako bolo vyrobené. Dobre skladované Prosecco môže teoreticky vydržať aj niekoľko rokov, ale načo, keď ich chuť sa nemá vyzrievaním kam posunúť. A okrem toho, každý rok sa vyrobia stámilióny nových fliaš.
Dá sa znovu potvrdiť, že neexistuje jedno správne a najlepšie šumivé víno. Doporučujeme ochutnať rôzne sekty od rôznych vinárov a oblastí a nájsť si medzi nimi niekoľko tých „svojich“.