Juhoafrická republika je úžasná a rozmanitá krajina. Preslávili ju Nelson Mandela, diamantové bane, ale najmä nádherná divočina a početné prírodné rezervácie, púšť Kalahari a Dračie hory, ktoré obmývajú z jednej strany celoročne teplý Indický oceán a z druhej celoročne chladný Atlantický oceán. A tam, kde sa obidva oceány stretávajú, tam za slávnou a fotogenickou Stolovou horou nad Kapským mestom sa nachádza aj centrum jedného z najlepších vinárskych regiónov sveta – Stellenbosch. Kedže pandémia Covidu nás nepustí na hranice osobne, radi by sme Vám umožnili spoznať tento krásny kút sveta aspoň prostredníctvom skvelých vín vinárstva Simonsig, ktoré patrí k pionierom pestovania viniča a výroby vína na africkom kontinente. A k pandémii ešte dve poznámky – po prvé : pri spoznávaní Južnej Afriky prostredníctvom jej vynikajúcich vín v bezpečí domova Vás juhoafrická mutácia vírusu určite neohrozí a po druhé, ak niekto vyhlási Február za suchý mesiac, tak skvelým suchým vínom od Simonsiga určite nič nepokazíte. Korene jedného z najstarších vinárstiev v Južnej Afriky siahajú až do roku 1688, keď sa francúzsky huguenot Jacques Malan rozhodol opustiť domov a pokračovať ako jeden z prvých pionierov v tradícii svojich otcov – výrobe kvalitných vín v ďalekej Afrike. V novodobej histórii sa o začiatky moderného vinárstva postaral Frans Malan, keď všetko úsilie podriadil jedinému cieľu – výrobe kvalitných vín svetovej úrovne. Bol vinárom, ktorý ponúkol prvé juhoafrické šumivé víno vyrobené klasickou metódou, prvý Riesling a bol jedným z troch spoluzakladateľov dnes už svetoznámej vínnej cesty v oblasti Stellenbosch. Jeho odkaz ďalej rozvíjajú jeho traja synovia – Francois, Pieter a Johan. A že to robia dobre, svedčí aj množstvo juhoafrických aj svetových ocenení a úspešný export do viac ako 40 krajín sveta.