VÝZVA Ľudia pite SLOVENSKÉ VÍNO! Musíme zachrániť naše vinohrady.

Z dôvodu uzavretia hotelov, reštaurácii a vinoték od 15. októbra sa viacerí slovenskí vinári a vinohradníci dostanú do existenčnej krízy. Preto Cech vinárov a vinohradníkov Slovenska slovenských spotrebiteľov, aby v najbližších týždňoch uprednostnili nákup slovenských vín, pred zahraničnými.

„Podpora od slovenských domácich spotrebiteľov je pre nás poslednou možnosťou ako dať mzdu našim zamestnancom a zachovať rodiace vinohrady, ktorých každoročne ubúda. Slovenským vinárom a vinohradníkom nebola do dnešného dňa poskytnutá žiadna “COVID podpora” ako tomu bolo v iných členských krajinách EÚ,“ upozorňuje cech vinárov.

Obrátiť sa s prosbou na slovenských spotrebiteľov, aby uprednostili v najbližších mesiacoch nákup slovenských vín pred zahraničnými je podľa vinárov posledná možnosť, ako zachrániť svojich zamestnancov aj naše tradície.

Milovníci vína vedia, že to nie je len „charita“, pretože slovené vína dokázali v poslednom čase svoju kvalitu na viacerých medzinárodných salónoch.

Tri dôvody na uprednostnenie našich vín

  1. Preferencia slovenských vín, pred zahraničnými samotnými zákazníkmi pomôže domácej ekonomike, zachovaniu pracovných miest vo vinohradníctve, záchrane vinohradov a v malej miere dokáže vinárom vykompenzovať chýbajúcu pomoc od štátu.
  2. Starostlivosť o vinohrady a víno je nutné neustále, inak sa trvalo znehodnotia. Pivnice slovenských vinárov sú preplnené a každý ročník vína si vyžaduje každodenné investície. Výmera slovenských vinohradov sa každý rok zmenšuje. Likvidáciou vinohradov neprídeme len o slovenské hrozno a víno. Stratí sa kus slovenskej identity, remeslá, kultúrne bohatstvo. Stratí sa to, čo naši predkovia stáročia budovali.
  3. Slovenskí vinári majú pivnice plné minuloročného vína a nové vína nemajú
    po jesennej oberačke kam uskladniť. Viaceré slovenské vína dosahujú svojimi parametrami svetovú kvalitu. Je škoda, ak slovenský spotrebiteľ uprednostňuje neznáme zahraničné vína pochybnej kvality, pred slovenskými. Kým sme sa nestihli ekonomicky pozviechať z prvej vlny pandémie COVID-19, druhá vlna na nás udrela plnou silou.  Aj z tohto dôvodu si dovoľujeme apelovať na slovenských spotrebiteľov, aby v najbližších týždňoch uprednostnili nákup slovenských vín, pred zahraničnými a pomohli nám prekonať toto náročné obdobie.

Prečo si dať pohár tohto moku?

  • Podľa najnovších výskumov pohár červeného alebo bieleho vína dokáže zničiť baktérie, ktoré sa v jedle nachádzajú a spôsobujú žalúdočné ťažkosti.
  • Francúzski vedci dokázali, že ženy nad 50, ktoré pijú 2 poháre vína denne, dosiahli v inteligenčných testoch vyššie skóre ako ženy, ktoré víno nepijú.
  • Víno zlepšuje cirkuláciu krvi v organizme.
  • Červené víno na rozdiel od iných druhov alkoholu nepotlačuje imunitný systém.
  • Resveratrol, ktorý sa nachádza hlavne v červenom víne, podporuje funkciu mozgových enzýmov zodpovedných za regeneráciu nervovej sústavy a má silné protirakovinové a antibakteriálne účinky.

Na zdravie!

Zdroj: Plus jeden deň