Rosé – víno do letných horúčav.

Svet zasiahla pandémia, ktorá v ľuďoch vzbudzuje strach a obavy. Netreba sa však poddávať. Optimistické zmýšľanie má pozitívny vplyv nielen na psychiku, ale aj na imunitu. A preto vám odporúčame nasadiť si ružové okuliare a naliať si ružového vína.

Ružové víno – čím dlhšie, tým tmavšie.

Ružové vína sme vám už neraz spomínali, nie je však na škodu zopakovať si základy. Výroba ružového vína vychádza z rovnakých postupov aké sa využívajú pri tvorbe červeného. S jedným rozdielom. Tmavé odrody viniča sa nechávajú fermentovať o niečo kratšie. Závisí na stupni zrelosti hrozna a dobe, počas ktorej sa mušt necháva macerovať s tmavými šupkami bohatými na modré farbivá.

Čím je ružové víno tmavšie, tým dlhšie boli šupky prítomné na fermentácii. To nám zároveň napovedá, že čím je víno tmavšie, tým viac trieslovín obsahuje.

Ružové víno – označenia a ich význam.

Ružové víno nájdete pod viacerými označeniami. Klaret (niekedy aj claret) je víno vyrobené s modrej odrody viniča bez kvasenia, len priamym lisovaním modrého hrozna. Rmut sa nechá ležať krátko, často iba niekoľko hodín a následne sa lisuje a spracúva ako biele víno.

Pri rosé sa necháva vinič nakvasiť aj niekoľko dní, kým sa šetrne lisuje. Tým sa dosiahne víno aromatické a zároveň svieže s plnšou štruktúrou a ovocnými tónmi. Ak dostanete chuť na pohár ružového v zahraničí, stretnete v nápojom lístku s označením blanc de noir.

Ružové má tak, ako jeho biely a červený súrodenci pozitívny vplyv na zdravie. Každý druh vína má svoje špecifické plusy. Rosé ponúka pri rozumnej konzumácii riešenie pri zavodnení organizmu, zbavuje telo od toxínov, urýchľuje látkovú výmenu a dokonca pomáha pri chudnutí. Zásobí vaše telo minerálmi ako železo, vápnik, horčík, fosfor, meď, draslík, sodík a mangán.

Zároveň rosé obsahuje vitamín B1 dôležitý na fungovanie nervového systému, ale aj na trávenie najmä tukov a bielkovín. Vitamín B6 známy ako pyridoxín podporuje lepšie vstrebávanie aminokyselín a látkovú výmenu, čo ocení každý, kto pestuje zdravý životný štýl.

Leto si pýta ružovú.

Práve so stúpajúcimi teplotami prichádza ideálny čas na objavovanie rozmanitých chutí ružového vína. Jeho sviežosť a ovocné arómy sú ideálne na slnečné dni počas posedenia na terase. Nastavte tvár slnku a užite si dúšok lahodného vína. Táto kombinácia povzbudí telo aj dušu. Ako vždy však odporúčame uprednostniť kvalitu pred kvantitou. A hoci sa hovorí, že ružové víno je špecialitou Francúzov, rozhodne sa nenechávajú zahanbiť ani slovenskí producenti vína. Ružové víno ponúka širokú paletu chutí, aróm a intenzity. Záleží, aká odroda stojí za jeho vznikom. Roséčka sa najčastejšie vyrábajú z Cabernetu Sauvignon, Frankovky modrej, Rulandského modrého, Merlotu, Svätovavrineckého, či Modrého portugalu.